VIDEO: Od višine se zvrti, nova priredba skupine Perpetuum Jazzile!

Priznana vokalna zasedba Perpetuum Jazzile, ki se v teh dneh intenzivno pripravlja na novembrski veliki koncert Le slovensko, je danes javnosti predstavila novo skladbo in videospot za pesem “Od višine se zvrti”. Na predpremierni predstavitvi se je članom skupine pridružil tudi njen avtor Vlado Kreslin. Priljubljeni zimzelenček bo gotovo eden od glasbenih vrhuncev prihajajočega koncerta, prvega v 35-letni zgodovini zasedbe, ki bo namenjen izključno glasbi slovenskih avtorjev in izvajalcev.

Skladbo “Od višine se zvrti” je leta 1987 občinstvu prvič predstavila skupina Martin Krpan, od takrat pa predstavlja pomemben člen slovenske glasbene in kulturne dediščine. Avtor besedila in prvi glas Vlado Kreslin je v treh desetletjih pesem odpel s številnimi slovenskimi izvajalci, ki so podali svojo interpretacijo in ji vnesli svoj prepoznavni DNK. Tudi tokrat smo priča edinstvenemu aranžmaju, za katerega je poskrbel Samo Vovk, za izvedbo pa člani zasedbe Perpetuum Jazzile, ki na svoj prepoznaven način nepozabne priredbe z zgolj svojimi glasovi ustvarjajo že 35 let. 

“Izredno vesel sem, da so se Perpetuum Jazzile odločili za priredbo pesmi, ki s tem dobiva nov karakter in ji vnaša novo svežino,” je ob tem povedal Vlado Kreslin. “Skladba Od višine se zvrti sodi med večne slovenske pesmi. Pozna jo dobesedno vsak Slovenec. Nosi iskreno intimno besedilo, poleg tega pa jo odlikujeta izjemna liričnost ter veličastna melodija. Prav zaradi vseh naštetih odlik, je pesem Vladu Kreslinu odprla vrata  med večno aktualne slovenske avtorje in izvajalce, nas pa navdihnila, da ji ustvarimo novo obliko,” so ob predstavivi dodali člani skupine Perpetuum Jazzile. »Vlado Kreslin je res en največjih slovenskih glasbenikov in v ponos nam je, da smo lahko sodelovali z njim.«  

V videospotu za novo skladbo, ki je bil v celoti posnet v Narodni galeriji v Ljubljani, je sodeloval vrhunski plesalec in koreograf Miljan Nojič, za režijo in make up je poskrbela članica skupine Perpetuum Jazzile Nastja Vodenik, produkcijo pa so zaupali ekipi MK visuals.

“Od višine se zvrsti” bo gotovo eden od vrhuncev prihajajočega velikega koncerta Le slovensko, ki bo v soboto, 17. novembra 2018, v ljubljanski Areni Stožice občinstvu prikazal poklon slovenskemu glasbenemu ustvarjanju zadnjih desetletij. Perpetuum Jazzile, ki danes predstavlja eno od najbolj prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk, letos praznuje 35 let ustvarjanja na področju vokalne glasbe. Z novembrskim koncertom Le slovensko se bo priljubljena skupina prvič v svoji dolgi zgodovini predstavila z izključno slovenskim programom. Skozi večer Le slovensko bodo člani zasedbe Perpetuum Jazzile občinstvo popeljali na pot od zlatih časov slovenske glasbe pa vse do današnjih dni, do izvajalcev, ki krojijo trenutne vrhove domačih glasbenih lestvic.

Poleg vseh intenzivnih priprav na veliki koncert Le slovensko pa v Perpetuum Jazzile aktivno iščejo tudi nove člane. Letošnja avdicija, ki je odprta do 5. 11. 2018, je osredotočena na iskanje novih moških članov, vse informacije pa lahko zainteresirani najdejo na spletni strani: https://www.perpetuumjazzile.si/avdicija/

Vstopnice za novembrski koncert v Areni Stožice so že v prodaji na Petrolu in prodajnih mestih Eventim.

Skupina Perpetuum Jazzile, ki je bila ustanovljena leta 1983, velja za eno najbolj prepoznavnih slovenskih blagovnih znamk. V zadnjih 15 letih delovanja je skupina gostovala na odrih v Rusiji, Estoniji, Braziliji, Argentini, Nemčiji, Avstriji, Švici, Italiji, Franciji, Veliki Britaniji, ZDA, Kanadi, Srbiji, Ukrajini, Makedoniji, Belgiji ter na Hrvaškem, Kitajskem in Nizozemskem. Zasedba je novembra 2013 dvakrat razprodala dvorano Arena Stožice in z 20 tisoč obiskovalci postavila rekord obiskanosti nastopov domačih in tujih gostov v tej dvorani. Njihove priredbe si je na platformi YouTube ogledalo prek 65 milijonov gledalcev, leta 2017 pa so postali prvi slovenski glasbeni izvajalci, ki so se uvrstili v tekmo za nominacije prestižnih glasbenih nagrad Grammy. Skupina Perpetuum Jazzile je leta 2008 prejela tudi Viktorja za posebne dosežke.