LJFW: NOVEMBER 2017 // 2. DAN

Za nami je že drugi dan Ljubljanskega tedna mode, ki se sicer odvija pod mestom, kar pa še zdaleč ne pomeni, da ni v centru pozornosti, saj modni navdušenci pridno spremljajo dogajanje. Modna pista je zaživela s kolekcijami, ki so jih pripravili domači in tuji, mladi in uveljavljeni oblikovalci. V zraku je bilo malo romantike, malo francoskega “šika”, zasedle so jo moderne in modno osveščene bojevnice, vsestransko uporabni kosi oblačil in tudi kolekcije s pridihom gotskega vpliva. Cela paleta stilov in barv!

Po modni pisti, ki se vije po parkirnih prostorih novo odprtega dela garažne hiše Kozolec, stopajo tudi nekateri najbolj znani slovenski modeli. Med njimi Prisha Justinek Alfirev, ki se je na Ljubljanskem trednu mode kalila še kot najstnica in mu ostaja zvesta tudi sedaj, ko je postala veliko ime. Še ena v tujini uspešna Slovenka je Barbara Vasle , ki se lahko pohvali z delom za prestižne znamke in modne magazine od New Yorka do Tokia. Njen nastop si je med drugimi skupaj z družino ogledal tudi njen oče, znan operni pevec Juan Vasle . Med modeli pa je tudi Slovenka z rekordnim številom nastopov na svetovnih tednih mode, Nina Vodopivec. Razkrijemo vam lahko tudi drobec iz zakulisja in sicer modeli na LJFW zagotovo razbijajo stereotip o stradajočih manekenkah. Vsak dan jim organizatorji v t.i. “Backstage”, kjer jih pripravljajo za nastope, dostavijo dve ogromni posodi z dvema vrstama enolončnic, ki običajno poideta še pred začetkom prve modne revije.

Modni oblikovalci 2. dne in opisi kolekcij

Sanija Reja Aske (SI) //Together at last

Kolekcija govori o paru nasprotij, ki se končno najdeta. Hodila sta vsak svojo pot in se velikokrat zgrešila za las. Par, ki si je tako podoben in hkrati drugačen. Razlike med njima jih dopolnjujeta in ne ločujeta. Kolekcija je kombinacija dveh svetov; romantičnega ženskega dela in realnega, konkretnega, konceptualnega – radikalnega moškega. Kot balans črnega in belega, mehkega in trdega, nežnega in grobega, barvnega in brezbarvnega. To združevanje nasprotij pa se gradi naprej v nekaj tretjega. Vmes se pojavljajo tudi drugačni elementi, ki nastanejo sproti. Kot majhna presenečenja, ki nas vedno znova doletijo v življenju. Namenjena je za vsakega, ki ima v sebi tisto nekaj, kar ga naredi drugačnega, posebnega – edinstvenega.

DavidBacali(SI)//Isabel

V časih španske inkvizicije in podpori kraljice Isabel pri podiranju mej poznavanja tedajšnjega sveta je oblačilno vladala črnina, ki je veljala za barvo visoke mode med aristokrati. Sodobna različica se v smislu oblačenja otrese dvornih silhuet in osredotoča na potrebe sodobnega sveta- bitka s časom, vsakodnevne obveznosti in obenem reflektirati osebno noto. Ornamentirani črno-beli vzorci z gotskimi vplivi in srebrne nianse sloga “ plateresco ” spremljata “ film noir ”, kateri karakterizira črnino v materialih nasprotujočih si kakovosti, mat in sijaju, mehkobi in trdoti. Pret-a-porter kolekcija re-interpetira turbulentne čase in podaja navdih vsaki ženski, ki svoji osebnosti vlada s podobo moči, volje, energije, ljubezni.

Nitoya (HR)// Final Cut

Kolekcijo sestavlja 10 kosov, ki so vsestransko uporabni. Oblikovalci so uporabili pet različnih vrst naravnega materiala kot so bombaž, volna in kašmir, barvna paleta pa se giblje vse od bele, črne, temno sive, smaragdno zelene do mešanice svetlo sive in smaragdno zelene. Plašči, jakne, hlače, srajce in obleke omogočajo uporabniku, da si jih priredi po svoji želji in končni videz je odvisen od tega, kako se poigra s posameznim kosom oblačila.

M. Fiction (SI)//Untitled

Kolekcija raziskuje, zakaj in o čem ljudje sanjajo, kako so si sanje med seboj različne in, ali si jih zapomnimo. Kako se vedemo, kako razmišljamo, kako čutimo in opazujemo v resničnem življenju, se odraža v sanjah ali njihovi interpretaciji, ki je od posameznika do posameznika drugačna. V sanjah se lahko zgodi vse – uporaba različnih materialov, kombinacije in detajli.

Simona Kogovšek (SI)//Urbana bojevnica

Urbana bojevnica je ženska, ki je kar naprej v pogonu, se bojuje za svoj položaj v družbi in veljavo. Je aktivna in na račun udobnosti ni pripravljena žrtvovati modnega izgleda. Za svoje misije potrebuje udobna oblačila, ki poudarijo njeno žensko lepoto in ji dodajo samozavest in moč. Kolekcijo zaznamujejo zanimive kombinacije materialov različnih tekstur in kovinskih leskov. Čeprav so uporabljeni materiali mehki, prožni, dajejo občutek odločnosti, ki se kaže skozi kroj oblačila. Navdih so življenjska obdobja, skozi katera potujemo vsi, ne glede na spol. Medtem ko moški, po mojem mišljenju, dosežejo vrh svoje moči v poznih dvajsetih, definitivno me ženske zasijemo v poznih tridesetih. To je moja ženska: zrela, močna, čudovita.

Princip By Mojca Celin (SI)// Dolce

Kapsulna kolekcija posvečena eni najbolj ženstvenih oblek, oviti obleki. Kolekcija jo predstavi skozi različne materiale, ki jih povezuje ista barvna paleta.

Mateyaneira (HR)//Cut Collection

Umirjen, praktičen dizajn, je rdeča nit kolekcije, s poudarkom na enostavnosti vsakega posameznega kosa. Čiste linije, ostri rezi in uporaba le črne in bele barve poudarja dve liniji kolekcije: prva je igriva in nima omejitev, je popolna za trenutke, ko želite izpostaviti svoj stil in izžarevati svojo edinstvenost, druga pa poudarja enostavnost in udobnost oblačil za vsak dan.

FOTOGRAFIJE REVIJ: TUKAJ (KLIK)

FOTOGRAFIJE DRUŽABNI DEL: TUKAJ (KLIK)