LJFW: NOVEMBER 2017 // 1. DAN

Ljubljansko podzemlje je bilo na deževen jesenski večer zelo živahno. V novo odprtem delu garažne hiše Kozolec se je namreč začel vsebinsko največji modni dogodek pri nas, LJFW.

Urbano okolje prve etaže parkirne hiše je navdušilo s svojo enostavnostjo in nevsiljivostjo, pozornost obiskovalcev pa je bila tako lahko usmerjena samo na modno pisto. Smisel Ljubljanskega tedna mode, ki smo ga tokrat zapeljali skupaj s Fordom Slovenija, ostaja ta, da je tukaj zaradi mode, ki jo želimo po najhitrejši poti spraviti na ulice. Zelo pomembno nam je tudi povezovanje znotraj regije in tako so se že prvi dan na modni pisti predstavili prvi štirje modni oblikovalci iz Srbije in Hrvaške. Tudi sicer so bile modne revije polne “cukrčkov”, za enega izmed njih je kot vedno poskrbela modna znamka Brlan, saj so njene kreacije poleg modelov iz agencije Immortal Model Management nosile tudi Ula Furlan , Inja Zalta in Tjaša Stanič .

Otvoritev razstave Moda.Trajnostno. Smisel.

Bogato dogajanje v sklopu LJFW/NOVEMBER, se je v pozitivnem in sproščenem vzdušju sicer začelo že ob 14.uri, v Desnem Atriju Mestne hiše, s kratko tiskovno konferenco in otvoritvijo razstave na temo trajnostne in odgovorne mode. Sledil je gibalni performans Gee Erjavec z gibom, ki oživi in osmisli koncept razstave, ki ozavešča o trajnostnih procesih, cirkulaciji in odgovorni modni (upo)rabi ter povezuje trajnostno-kreativne procese in način kreairanja blagovne znamke Things I Miss, zgodbo trajnostnih vlaken ECONYL® proizvedenih v podjetju AquafilSLO, ter estetiko kustusinje razstave Špele Pipan .

Things I Miss zvesto in strastno sledi konceptu odgovornosti in trajnosti, kar se odlično ujema tudi z duhom LJFW, saj se vedno bolj zavedamo pomena sledenja okoljski in družbeni odgovornosti tudi na področju mode. Ekskluzivna razstava v obliki instalacije pa predstavlja prvo izključno ‘zeleno’ komponento LJFW, ki si jo organizatorji želijo vedno bolj poudarjati tudi v prihodnosti. Zgodba razstave je pripoved skozi senzorialni koncept “dotakni se, začuti in doživi”, saj bodo obiskovalci razstave materiale lahko začutili tudi s svojim lastnim dotikom. Po razstavi se bodo vsi materiali ponovno uporabili, neuporaben del pa regeneriral v sistemu regeneracije ECONYL® . Ne gre torej za naključje, da je “krožna” filozofija, ki navdihuje nitke ECONYL® postala vir inspiracije vodje znamke Things I Miss, Tine Princ .

Razstava bo trajala do 12. novembra 2017, vstop je prost.

HYDRA PATCH – Za urbane navdušenke, ki ljubijo svojo kožo

Največja slovenska hiša lepote Kozmetika Afrodita je ponovno navdušila. V novo odprtem delu garažne hiše Kozolec je s premierno predstavitvijo aktualne inovacije otvorila Ljubljanski teden mode. Zvezda večera je bila obrazna linija HYDRA PATCH, ki jo odlikuje urban, sodoben ANTI-POLLUTION pristop do nege kože s trojno močjo hidratacije. V dokaz, da lahko kozmetika in moda hodita z roko v roki je Afrodita predstavila lepotne smernice, očarala s trendovsko predstavitvijo obrazne linije in povabljencem podala odgovor na dve največji problematiki sodobnega časa, ki zadevata stanje naše kože – to sta dehidracija in okolje, ki nas obdaja. Dogodek je popestrila energična Lea Sirk, z novim singlom.

Modne revije in opis kolekcij prvega dne

Neo Design (RS)//ATHENEO
Unisex kolekcija jesen/zima 2018 prvenstveno motive črpa iz knjige Hazarski slovar Milorada Pavića, pa tudi iz samega pristopa, ki ga je pisatelj ubral k pisanju tega nenavadnega književnega dela. Hazarski slovar je namreč napisan tako, da ga lahko beremo na različne načine, tako, kot tudi skulpturo lahko gledamo z različnih kotov. Knjigo lahko bralec sam oblikuje, raziskuje, jo dopolnjuje in dopušča, da postane del nje in ni samo opazovalec.

Kata (RS)//La Sape
Kolekcija se je začela z idejo o luksuznih križarjenjih, ki so postala popularna v 50-ih in 60-ih letih 20. stoletja. Gospoda, ki so bila oblečena v luksuzna oblačila, narejena po meri, so potovala v eksotične destinacije. Tako odputujemo v Kongo, oziroma Republiko Kongo in Demokratsko Republika Kongo, kjer danes t.i. “dandy” stil živi v svojem polnem sijaju. Danes je znan pod imenom “La Sape” in je odraz elegance, visokega stila ter lepih manir. To je gibanje visoke mode med nižjim slojem, z rekonstrukcijo moških krojev v ženski ulični stil.

Maks (HR) //3/33
Kolekcija je nastala iz 33 idej, 33 skic in 33-ih odtenkov črne. Zgodba o barvah, funkcionalnost dizajna in konsistentnost so tri smernice, ki izstopajo in nas vzpodbujajo, da naj bomo samosvoji, naj uživamo in se igramo s svojimi oblačili. S tem je prežet vsak detajl na vsakem kosu oblačila iz omenjene kolekcije.

NatasaHrupic (SI)//B-stran
Katera je prava? Slišana in videna že večkrat, tista, katera je množično trendovsko sprejeta in trenutno aktualna in sčasoma izpeta ter kasneje označena kot preživeta, »passé«? Ali tista, ki je na drugi strani. Tam spodaj ali tam zadaj. Tista, ki predstavlja ustvarjalčev intimni opus in je tam za sladokusce, za tiste, ki razumejo, ki jim masovno prepričanje ne pomeni nič, in odkrivajo svežino, brskajo po neznanem in pionirsko premaknejo mejo razumevanja še korak dlje. Ta stran je večna. Ker je iskrena in intuitivna. Ko trend popusti, se zatečemo k iskrenem avtorskem delu, k izpeljankam, variacijam željene izraznosti. In ravno variacije in izpeljanke so tisto iz česar črpa nastanek kolekcije. V času mojega otroštva so bila vsa oblačila, ki jih je bilo sploh mogoče kupiti, predrugačena trendovska moda iz tujine. Do originalov smo le s težka prišli, zato je domača proizvodnja rahlo kopirala posamezen kos in jim hkrati dodala svoj avtorski »regionalen« pečat. Tako je bilo tudi z ostalimi dobrinami. Izdelki so bili vrhunsko izdelani, vendar vedno nekoliko »drugačni« kot bi morali biti. Tovrstna estetika me je zaznamovala. Drugačnost, variacije in izpeljanke so postale moja lastna ponotranjena estetika in neizčrpen vir avtorskega izraza.

Brlan (SI)// Since The beginning
V redu je, če se zbudiš s skuštranimi lasmi. V redu je, če nimaš mejkapa, ali pa če je malo razmazan, ko se zjutraj zbudiš ob svoji ljubezni. V redu je, če si mama. V redu je, če si oče. V redu je, če nisi. V redu je, če jokaš. V redu je, če se kdaj skriješ. V redu je, če rada kuhaš. V redu je, če ne. Smo bitja, kar pomeni, da nam bije srce. V redu je, če.

Barbara Vrbančič (SI)//I’ll have what she’s having
Kolekcija je na nek način nadaljevanje prejšnje kolekcije ki je temeljila na japonskem kimonu. Črna klasična (šolska) uniformiranost izgubi strogost in se prelevi v sproščeno nosljivost.

Loré

Navdih kolekcija črpa iz Peruja in Andov. Tradicionalni kroji na moderen način, naravni materiali in ročna izdelava. Kolekcija jesen/zima je osnovana na ročno izdelanih pleteninah iz alpake in vikunje, vse barvano ročno. Osrednje mesto v kolekciji pripada alpaki, ki ima rustikalno teksturo, mešana pa je z najboljšo merino volno, kašmirjem, moherjem, viskozo, svilnatim žametom in taftom. Nadarjena Ivna Matičec je ročno spletla barvite šale, ki jim je dušo vdihnila bogata tradicija Cusca, zgodovinskega središča inkovskega imperija.

FOTOGRAFIJE REVIJ: TUKAJ (KLIK)

FOTOGRAFIJE DRUŽABNI DEL: TUKAJ (KLIK)